Var Adolf Hitler venstre orienteret ?

Hvem ejer verdenshistorien ?  

Indenfor de senere år har vi set flere forsøg på at omskrive historien, på at bortforklare national”socialismen” som hørende hjemme på den socialistiske venstrefløj.

Men som dokumenteret nedenfor, blev Adolf Hitler i samtiden regnet for højre orienteret.

Den store danske encyclopedi skriver det er en smal sag at finde Hitler-begejstrede konservative udtalelser som denne (1933) :   

“Vi nægter ikke, at vi i adskilligt sympatiserer med nationalsocialismen, thi vi unge forstår vore jævnaldrende i Tyskland, og havde vi været tyskere, ville vi vel næsten alle have stået i de brune bataljoner. Vi beundrer nazismens nationalfølelse, offervilje og disciplin, og vi mener, at Europa skylder den en tak, fordi den har slået kommunismen ned og derigennem reddet Tyskland for Vesteuropas kultur.”

Den højreorienterede avis Jyllands Posten havde svært ved at få armen(e) ned af lutter begejstring, og skrev i lederartiklen den 26. september 1934 :

CITAT ”Lige saa ubestrideligt det er, at Hitler med sit Diktatur har reddet Tyskland fra rød Undergang, lige saa sikkert er det, at hans System ikke kan overføres direkte paa vort Land.

Hitler har opnaaet saa store Resultater, fordi Tyskerne er opdraget til at lystre, men det samme kan jo ikke siges om Danskerne” CITAT SLUT

                      Kilde, Morten Thing / se nedenfor. 

Men googler man derimod sætningen ” var Hitler venstreorienteret”  får man adskillige overraskende eksempler på nutidens ”historie-omskrivning”

Vi lever desværre i en tid med letkøbte meninger, befolkningens historie bevidsthed er meget lav, se f.eks. dette berygtede indslag på youtube :  https://www.youtube.com/watch?v=j8EGWkHj2X4 .

Anledning til denne artikel.

På det seneste har husbonden til Pernille Tvermund, en Lars Tvede, ihærdigt forsøgt at genoplive det gamle spøgelse, at nazisme og fascisme i virkeligheden var en form for socialisme. 

Dette skønmaleri blev fremført i bl.a.  artiklen

”Er fascisme og nazisme reelt venstreorienterede ideologier?”

https://www.altinget.dk/artikel/lars-tvede-er-fascisme-og-nazisme-reelt-venstreorienterede-ideologier samt  https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/erhvervsmand-til-venstrefloej-stop-med-placere-nazismen-paa-hoejrefloejen

Ideologien har haft en vis opbakning i vore historieløse tider grundet det lette argument, at nationalsocialisme i virkeligheden må være en socialisme,  dvs venstreorienteret  

Argumentationen kendes også fra de sociale medier, og svarer for mig at se til at man kalder Lars Løkke Rasmussen for venstreorienteret, blot fordi han var formand for partiet ”Venstre”, eller kalder Morten Bødskov for ”radikaliseret”, blot fordi han er formand for det ”radikale venstre”.Tilsvarende argumentation finder man i en længere artikel i netavisen ”180grader”:  

Og minsandten om ikke argumentationen blev videreført den 18.11.2019 i denne blog på Jyllands Posten .

Anders Fogh har forsøgt lidt af samme argumentation i bogen ”Fra Socialstat til Minimalstat” ved at beskrive ”nazisme” og ”socialisme” ud fra den store fællesnævner ”ismerne”.   

I respons på at den amerikanske højrefløj bruger ”Hitler-er-socialist” argumentet til at miskreditere nærmest alt lige fra Obama-Care til Bernie Sanders skriver avisen ”The Guardian” i September 2019 : 

“There are good reasons, however, why the overwhelming consensus of historical scholarship has rejected any idea that Hitler was a socialist.”

Se også denne detaljerede artikel “Was Hitler a Socialist ?” –  fra marts 2019 : https://www.vox.com/2019/3/27/18283879/nazism-socialism-hitler-gop-brooks-gohmert

Samt denne artikel hos CNN (November 2020) der citerer en amerikansk senatorkandidat Tommy Tuberville for at 2.den verdenskrig handlede om at ”befri Europa fra socialismen” :  

https://edition.cnn.com/2020/11/14/politics/what-matters-november-13/index.html?iid=ob_article_organicsidebar_expansion 

Tilsvarende tager disse to australske historie professorer Matthew Fitzpatrick og A. Dirk Moses i efteråret 2018 markant afstand fra  denne ”perverse tese om fascisme-som-socialisme” som har rødder ” i den kollektive uvidenhed” .. 

Et par highlights i google translates oversættelse af ovennævnte australske artikel : 

”Da Hitler overtog partiet i 1921, makulerede han de antikapitalistiske dele af det gamle partis platform.”

Og videre fra samme link : 

”Den mindretals antikapitalistiske streng af nazismen ( Strasserisme ), som Van Onselen fastgør på, blev fjernet længe før 1934, da Gregor Strasser og Storm Trooper (SA) leder Ernst Roehm blev myrdet sammen med over firs andre i “De lange knive nat.”

” Faktisk var Strasserisme allerede besejret på Bamberg-konferencen i 1926, da nazisterne stemte under 3% af stemmene. ”

Mange danske debattører glemmer derfor at nazismen i 1930-erne blev regnet for en førende HØJRE politik.  

Adolf Hitler modtog rundhåndet støtte fra højreorienterede ideologer som ”Krupp” og ”Thyssen”, allerede længe før magtovertagelsen :

”Denne tale gav et dybt indtryk på de forsamlede industrielle, og som følge heraf kom en række betydelige bidrag fra kilderne til tung industri ind i kassen i NSDAP … De seneste år før magtovertagelsen har de store industriforeninger konstant bidraget.” KILDE XXXX ?

Endvidere støttede AH sammen med Mussolini den stærkt højreorienterede generalissimo Franco i den spanske borgerkrig.

Herhjemme faldt både de konservative og den højreorienterede Jyllands Posten pladask for AH –  de konservative etablerede deres egne sortskjorter, som kastede sig ud i gadekampe med de venstre orienterede (som illustreret i TV serien ”Matador”).

Se også https://www.information.dk/debat/2004/01/danske-konservative-fascineret-fascismen

Også den abdicerede engelske kong Edward faldt pladask for Adolf Hitlers parti i 1937 :  https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_VIII                                                                                                            

Det danske wikipedia skriver

Det var ikke tilfældigt, at kommunister og socialister blev de allerførste oppositionsgrupper, der i 1933 blev interneret i KZ-lejre.

På trods af dette, var der især i nazismens første år nogle følere ude mellem de to ideologier. Venstrefløjen i NSDAP under ledelse af især Gregor Strasser forsøgte at låne flere socialistiske ideer og overføre dem til partiet. Med de lange knives nat i 1934 fik den mere højreorienterede Hitler dog endegyldigt effektivt sat denne fløj ud af spillet.

Mange har sidenhen villet kæde de to ideologier sammen, i blandt er dette blevet gjort lettere polemisk af liberalistiske tænkere, der har villet diskreditere både en nationalistisk-konservativ højrefløj og en velfærdsfortalende venstrefløj. ” 

https://da.wikipedia.org/wiki/Nazisme

Og Jyllands Posten skrev begejstret i lederartiklen allerede den 23. marts 1933 :

CITAT : “Det tyske Diktatur betyder saaledes baade en Fordel og en Fare for Europa.

En Fordel, fordi der derved er rejst et stærkt Bolværk mod Kommunismen,
og Socialdemokratiet paa samme Tid er blevet sat grundigt paa Plads.

Og en Fare, fordi det foreløbig ikke kan undgaa at forøge Spændingen og Nervøsiteten for en ny Krig.” CITAT SLUT

Og som lederartiklen fortsatte den 26. september 1934 :

CITAT ”Lige saa ubestrideligt det er, at Hitler med sit Diktatur har reddet Tyskland fra rød Undergang, lige saa sikkert er det, at hans System ikke kan overføres direkte paa vort Land.

Hitler har opnaaet saa store Resultater, fordi Tyskerne er opdraget til at lystre, men det samme kan jo ikke siges om Danskerne” CITAT SLUT

Citaterne kan findes i Morten Things bog om jødeforfølgelsen, der ligger til frit download på nettet i søgbar pdf version – http://ojs.ruc.dk/index.php/skr/article/view/3058

Et næsten tilsvarende citat fra de konservatives ”sort-skjorte” ungdom først i 1930-erne er nævnt til sidst i denne note. 

Det engelske wikipedia skriver i direkte citat fra afsnittet :  ”Position within the political spectrum”

The majority of scholars identify Nazism in both theory and practice as a form of far-right politics.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nazism#Position_within_the_political_spectrum

En summarisk liste over de mange supportere AH havde på højrefløjen kan findes i slide 4 i dette undervisnings-link  https://slideplayer.com/slide/4284672/ ved det engelske http://educationforum.co.uk/

Her nævnes Hjalmar Schacht,  chef for den tyske Reichsbank, og initiativ tager til flere støtte indsamlinger –  https://en.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Schacht#Involvement_with_the_NSDAP_and_government

Fritz Thyssen, førende tysk stål forretningsmand https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Thyssen#Nazi_Germany .

Alfred Krupp,  indehaver tysklands førende stål og våbenkoncern https://en.wikipedia.org/wiki/Alfried_Krupp_von_Bohlen_und_Halbach#Family_and_early_life

Emil Kirdorf,  tysk kul magnat , dekoreret 1937 af Hitler med rigets højeste udmærkelse for dennes støtte til nazisterne allerede i slutningen af 1920-erne –  https://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Kirdorf

IG Farben”, sammenslutning for den tyske kemiske industri,  gav halvdelen af støtten til AH-s valgkampagne i 1933  –  https://en.wikipedia.org/wiki/IG_Farben

Den tyske Opel bil koncern , dengang ejet af det amerikanske ”General Motors”

Reinhard Schröder,  fra Schröder Bank , mødtes med AH i januar 1933, og bad denne om at danne regering. https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Baron_von_Schr%C3%B6der#Role_in_supporting_Hitler

Hvortil kommer førende amerikanske industri fyrster, så som Henry Ford,  det amerikanske ”Union Banking Corporation” (grand bedstefader til den senere præsident George  W. Bush) , WA Harriman & Co, et amerikansk speditionsfirma, samt Irenee du Pont,  chef for det amerikanske ”General Motors” etc .

Hertil kommer et væld af andre,  f.eks.

”Friedrich Flick”,  fra den kemiske industri IG Farben – https://en.wikipedia.org/wiki/Flick_Trial

”Gunther Quandt” :  https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnther_Quandt#The_Nazi_period

Ingen tvivl, uden den massive support fra tysk industris højrefløj var Adolf Hitler formentlig blot forblevet en latterlig sidebemærkning i Tysklands historie.. 

En omtale af tiden op til Hitlers magtovertagelse finder man i den velkendte TV serie ”Babylon Berlin”.  

“And big business appears happy to sacrifice democracy if it gives them a bit more control over trade unions—the show’s villainous Alfred Nyssen is fairly obviously Fritz Thyssen, one of Hitler’s largest financial backers for much of the 1920s.”

https://newrepublic.com/article/147053/babylon-berlin-sees-weimar-republic

Det næste billede fra 1933 viser samtidens opfattelse af Hitler og dennes før omtalte økonomiske bagmænd :

This 1933 John Heartfield photomontage for Arbeiter-Illustriete Zeitung (AIZ, or “Worker’s Illustrated Paper”) attacks Fritz Thyssen, the caption reads: “Instrument in God’s hand? Toy in Thyssen’s hand!”

https://www.johnheartfield.com/John-Heartfield-Exhibition/helmut-herzfeld-john-heartfield/chronology-heartfield-dada-politics/montages-nazi-years

Den viste Fritz Thyssen ændrede som en af de få senere uklar med AH, og blev ekskluderet fra partiet – 

After Germany invaded Poland in 1939, Fritz Thyssen sent Hermann Goering a telegram saying that he opposed the war and he left for Switzerland with his family. The Nazis expelled him from their party and the Reichstag, and they briefly nationalized his company. Later they returned it to other members of his family.

https://windowstoworldhistory.weebly.com/fritz-thyssen-helped-finance-the-nazi-party-but-later-changed-his-mind.html

Se også denne boganmeldelse 16. januar 2020 :               

”Hitler som dukkefører”   https://arbejderen.dk/node/180398? 

For at blive ved Lars Tversteds argumentation : 

Citat Lars Tvedes artikel :

”Den førende nazileder Gregor Strasser beskrev bl.a. nazisternes politiske platform således: ”Vi er socialister, fjender, dødelige fjender, af det nuværende kapitalistiske økonomiske system (…)”.”

Denne Gregor Strasser omtalt i starten fremføres altid af højrefløjen som et eksempel på nazisternes socialistiske tendenser. 

Ian Kershaw har skrevet en biografi om Hitler, denne ligger på google books, og fortæller om den tidlige kamp i NSDAP om partiets linje. Bogen ligger på Google Books                                                                                                    

https://books.google.dk/books?id=i_lBDwAAQBAJ&pg=PT304&lpg=PT304&dq=ian+kershaw+hitler+strasser&source=bl&ots=sWPAx1Ev2m&sig=ACfU3U2Jvtf6tCYSjhnOY8t7oE0HZVBWuA&hl=da&sa=X&ved=2ahUKEwjxhKjqxKLiAhXPaVAKHT71BLAQ6AEwDHoECAkQAQ#v=onepage&q=ian%20kershaw%20hitler%20strasser&f=false

Et møde i maj 1930 omtales således : 

Men Lars Tvede og co nævner IKKE at Georg Strasser blev myrdet netop i bevægelsens start, under de lange knives nat – https://en.wikipedia.org/wiki/Gregor_Strasser

Lars Tvede omtaler heller ikke at broderen Otto Strasser måtte flygte hals over hoved til Canada https://www.vox.com/2019/3/27/18283879/nazism-socialism-hitler-gop-brooks-gohmert

Strasser omtales også i denne danske wikipedia artikel, der ligefrem kalder de liberalistiske tænkeres sammenkobling af nazisme og socialisme sammenkobling for ”polemisk” – citat : 

Venstrefløjen i NSDAP under ledelse af især Gregor Strasser forsøgte at låne flere socialistiske ideer og overføre dem til partiet. Med de lange knives nat i 1934 fik den mere højreorienterede Hitler dog endegyldigt effektivt sat denne fløj ud af spillet.

Mange har sidenhen villet kæde de to ideologier sammen, i blandt er dette blevet gjort lettere polemisk af liberalistiske tænkere, der har villet diskreditere både en nationalistisk-konservativ højrefløj og en velfærdsfortalende venstrefløj. Ofte har man lagt meget vægt på de ligheder, der var mellem de to ideologier.

https://da.wikipedia.org/wiki/Nazisme#Nazisme_og_statssocialisme

Så der er ingen tvivl om Hitlers ståsted, Hitler havde brug for den massive støtte fra industrien, og så ingen som helst grund til at kaste sig ud i socialistiske eksperimenter. 

Tysk industris velvillighed overfor hr Hitler fremgår også at dette citat om et øde med industriens topfolk :

”Mødet den 20. februar og dets efterfølgelse er de mest berygtede tilfælde af tysk storvirksomheders vilje til at hjælpe Hitler med at etablere sit diktatoriske regime.”    

https://en.wikipedia.org/wiki/Secret_Meeting_of_20_February_1933

Som en underskøn guitarserenade til Lars Tvedes kommende hustru Pernille Vermund (NB) var dette citat sikkert højt elsket :

Citat LT :  ”Men hvor ligger nazister og fascister egentlig på det politiske spektrum? På den yderste højrefløj, selvfølgelig, mener mange åbenbart. Og LA og NB? Samme sted; lige dér ved siden af snotklatterne. Guilt by association, ha ha.”  citat slut

Men som historisk redegørelse er Lars Tvedes artikel baseret på løsrevne citater og påstande fra Nazismens barndom, og uden hold i den virkelige politik.. 

—-

Ej heller var der tegn på socialistiske tendenser i den førte politik,  som denne artikel antyder er det netop på frugterne, at et træ skal kendes :

”In dieser Phase wurden Juden enteignet, weil sie Juden waren und nicht etwa, weil die NSDAP die Kapitalisten entmachten und die Produktionsverhältnisse verändern wollte. Es wäre in dieser Zeit, als die Hitler-Diktatur gefestigt war, kein Problem gewesen, die enteigneten Betriebe zu verstaatlichen.

Doch ist dies nicht geschehen. Die enteigneten Betriebe, die vorher Juden gehört hatten, wurden zu Spottpreisen an “arische” Unternehmer übergeben. Hitler hat keineswegs durch Enteignung und Verstaatlichung sozialistische Ideen umgesetzt, sondern er hat lediglich den “arischen” Unternehmern geholfen, ihre jüdische Konkurrenz auszuschalten.

Vor diesem Hintergrund kann nicht die Rede davon sein, dass die Nazis Sozialisten gewesen wären.

https://www.h-ref.de/organisationen/nsdap/nazis-sozialisten.php

Tilsvarende skriver også Tom Buk Swienty i bogen ”Det ensomme hjerte” på side 67n-69  og side 89 at nazisterne netop var et højre orienteret parti.


”Det var i disse tumultariske tider, at en falleret østrigsk postkortmaler og tidligere korporal i den tyske hær ved Vestfronten, nu bosat i München vandt opmærksomhed i hele Tyskland. Han var blevet en flammetalende leder at et marginalt HØJREnationalt parti grundlagt i 1919. Det tyske arbejderparti hed det dengang, men nu kaldte det sig det ”nationalsocialistiske tyske arbejderparti””… 
Min fremhævning.

Også nazistpartiets nuværende efterfølger, det tyske ”NPD” klassificeres som værende ultra højre –  se det engelske wikipedia :  https://en.wikipedia.org/wiki/National_Democratic_Party_of_Germany 

” The National Democratic Party of Germany (German: Nationaldemokratische Partei Deutschlands or NPD) is a far-right[12] and ultranationalist[13] political party in Germany.”

Og minsandten om ikke det engelske Britannica stiller og besvarer dette spørgsmål: 

“Were the Nazis socialists? No, not in any meaningful way, and certainly not after 1934.”

Og igen understreges  at Georg Strasser på Hitlers forordning blev myrdet under de lange knives nat i partiets barndom, 1934 : 

“Lest there be any remaining questions about the political character of the Nazi revolution, Hitler ordered the murder of Gregor Strasser, an act that was carried out on June 30, 1934, during the Night of the Long Knives. Any remaining traces of socialist thought in the Nazi Party had been extinguished.”

https://www.britannica.com/story/were-the-nazis-socialists

Men alligevel fortsætter partiet ”Ny Borgerlige” påstanden at nationalsocialister var socialister.

Her i Jydske Vestkysten, september 2018 :  https://jv.dk/artikel/det-ekstreme-skal-bek%C3%A6mpes

Her gentages parolerne næsten ordret ved partiets formand,  Pernille Vermund, kort sagt, det er partiets modstandere, der ikke kan deres historie : 

”Man kan vel ikke finde et dansk parti, der i sin politik ligger fjernere fra Nationalsocialismen, end Nye Borgerlige.

Når vi af nogle kulturradikale eller venstreorienterede bliver beskyldt for andet, beviser det kun, at de er fuldstændigt uvidende om historien.”

Og her igen nærmest ordret ved et menigt partimedlem den 16.11.20019 : 

citat : 

“Nazister troede på en stærk fører i et gennemreguleret socialistisk samfund,

Nye Borgerlige er overbeviste om, at den kapitalistiske, demokratiske retsstat med liberale frihedsrettigheder er det bedste samfund, historien kender.

Man kan vel ikke finde et dansk parti, der I sin politik ligger fjernere fra Nationalsocialismen, end Nye Borgerlige.

Når vi af nogle kulturradikale eller venstreorienterede bliver beskyldt for andet beviser det kun, at de er fuldstændig uvidende om historien.”

https://www.facebook.com/per.espersen.5/posts/718245035340538

Hvilket står i markant modsætning med denne artikel, 16.11.2019  ved Altingets redaktør, Lisbeth Knudsen  : 

CITAT :  ”Er vi kommet så meget på historisk afstand af Krystalnatten og er blevet så historieløse, at en ny generation på den ekstreme højrefløj uanfægtet kan flage sympati for Hitlers horrible politiske manifest i vores samfund, uden at vi går markant kraftigere til verbale modangreb?

Har denne tilsyneladende lille gruppe af nordiske højreekstremister, der nu mistænkes for aktionen forleden, fået lov til i al for høj grad at gå under radaren i politisk tolerance, når de ikke hidtil har begået vold og hærværk? Vi har jo haft al opmærksomheden på de islamistiske ekstremistgrupperinger, som der bestemt også er grund til at holde øje med.  –  Citat slut. 

https://www.altinget.dk/artikel/lisbeth-knudsen-naar-hoejreekstremismen-viser-sit-grimme-fjaes

Den store danske encyclopedi skriver det er en smal sag at finde Hitler-begejstrede konservative udtalelser som denne (1933) :   

“Vi nægter ikke, at vi i adskilligt sympatiserer med nationalsocialismen, thi vi unge forstår vore jævnaldrende i Tyskland, og havde vi været tyskere, ville vi vel næsten alle have stået i de brune bataljoner. Vi beundrer nazismens nationalfølelse, offervilje og disciplin, og vi mener, at Europa skylder den en tak, fordi den har slået kommunismen ned og derigennem reddet Tyskland for Vesteuropas kultur.”

http://denstoredanske.dk/Danmarkshistorien/Krise_og_krig/Krise_og_v%C3%A6kst/Problemer_i_nord_og_syd/Smitten_fra_syd

se også nærmere kildeangivelser i denne artikel : 

”I 1933 erklærede den unge konservative, senere KFP-folketingsmand Poul Hjermind sin sympati for nazismen: “Vi nægter ikke, at vi i adskilligt sympatiserer med nationalsocialismen, thi vi unge forstår vore jævnaldrende i Tyskland, og havde vi været tyskere, ville vi vel næsten alle have stået i de brune batailloner.””

Fænomenet ”nazisme er socialisme” er af international oprindelse, en fake news der flourerer i de sociale medier – som igen beskrevet i denne nylige engelske artikel https://fullfact.org/online/nazis-socialists/

eller : 

”“…it would be wrong to see Nazism as a form of, or an outgrowth of, socialism.” (The Coming of the Third Reich, Evans, p. 173). ”

https://www.thoughtco.com/was-adolf-hitler-a-socialist-1221367

Februar 2020 :   Tilsvarende beskrivelse af nazismen som værende en højre orienteret bevægelse fremgår af DR TV-s udsendelser : 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/svensk-leder-af-en-nynazistisk-bevaegelse-vores-maal-er-overtage-magten-i-hele?

Og  https://www.dr.dk/drtv/se/kriminelt_-de-nye-nazister_168961 

Samt ikke mindst

https://www.dr.dk/radio/p1/nordfronten/nordfronten-1-2-i-harmoni-med-naturen
https://www.dr.dk/radio/p1/nordfronten/nordfronten-2-2-vi-vil-tage-magten-i-norden

Særlig interessant er et link på DR Nyheder Facebook side – hvor en læser beklager sig over netop nutidens manglende historie bevidsthed :

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/3111289418921561?comment_id=3111664855550684

Tilføjelse –  31.03.2020 : 

Den norske forfatter Svend Erik Dahl udgav i 1964 bogen ”Der er en hage ved alle kors” – og citerer her Adolf Hitler for følgende  udsagn :

”Enhver, som er rede til at gøre den nationale sag til sin egen i en sådan grad, at han ikke kender noget højere ideal end sin egen nation ;  enhver, der har forstået vor herlige nationalsang ”Deutschland über alles” derhen, at intet i den vide verden efter hans mening overgår dette Tyskland,   land og folk – denne mand er socialist.” 

Tale afholdt den 28 juli 1922

Citeret i ovennævnte bog, kapitlet ”Hitler og socialismen” , side 57.  og fremgår også af denne artikel i ”Der Spiegel” : 

Wer Hitlers Auffassung nach ein Sozialist war, das erklärte er offenherzig in einer Rede am 28. Juli 1922:                                                                    

“Wer bereit ist, für sein Volk so vollständig anzutreten, daß er wirklich kein höheres Ideal kennt als nur das Wohlergehen dieses seines Volkes; wer unser großes Lied “Deutschland, Deutschland über alles” so erfaßt hat? daß nichts auf der Welt ihm höher steht als dieses Deutschland, Volk und Land, Land und Volk, der ist Sozialist”.        https://www.spiegel.de/spiegel/print/d-39867105.html

Hitlers ambivalendte forhold til socialismen fremgår også af dette link : 

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Datei:Jacobus_Belsen_-_Das_Firmenschild_1931.jpg

Og førnævnte Svend Erik Dahl fortsætter – side 58 – med

Citat : ”I tiden indtil ca 1930 var der inden for partiet en stærk fløj, som bekendte sig til den rene socialisme. Fløjen bestod af brødrene Strasser med flere.  Goebbels tilhørte i nogle år denne fløj.  Disse mænd gik ind for en nationalisering af industrien, bankerne, forsikringsselskaberne og de store jordegodser  i landets østlige del.  

Hitler kunne ikke godtage disse planer. Han anså dem for en art kommunisme, og kommunismen var hans hovedfjende.  

Han tog sine forholdsregler mod denne ultraradikale fløj, omvendte Goebbels, og udstødte senere Otto Strasser af partiet.  Georg Strasser blev myrdet af Hitlers folk i 1934. ”

Citat slut.

https://en.wikipedia.org/wiki/Strasserism

AUGUST 2020 : 

Update – en artikel fra feb 2020 i Washington Post : 

”Højrefløjen bør stoppe med at den falske påstand at nazister var socialister ”

https://www.washingtonpost.com/outlook/2020/02/05/right-needs-stop-falsely-claiming-that-nazis-were-socialists/

Samt dette klassiske uddrag af et interview fra allerede 1923 med Hitler, gengivet i ”The Guardian” :

“Why,” I asked Hitler, “do you call yourself a National Socialist, since your party programme is the very antithesis of that commonly accredited to socialism?”

“Socialism,” he retorted, putting down his cup of tea, pugnaciously, “is the science of dealing with the common weal. Communism is not Socialism. Marxism is not Socialism. The Marxians have stolen the term and confused its meaning. I shall take Socialism away from the Socialists.

“Socialism is an ancient Aryan, Germanic institution. Our German ancestors held certain lands in common. They cultivated the idea of the common weal. Marxism has no right to disguise itself as socialism. Socialism, unlike Marxism, does not repudiate private property. Unlike Marxism, it involves no negation of personality, and unlike Marxism, it is patriotic.

“We might have called ourselves the Liberal Party. We chose to call ourselves the National Socialists. We are not internationalists. Our socialism is national. We demand the fulfilment of the just claims of the productive classes by the state on the basis of race solidarity. To us state and race are one.”

https://www.theguardian.com/theguardian/2007/sep/17/greatinterviews1

Se også denne September 2019 artikel :  https://fullfact.org/online/nazis-socialists/

Samt denne oktober 2020 artikel :  https://jacobinmag.com/2020/10/nazi-socialism-rand-paul-strasser-hitler

Jan 2021 : Er ”mundbind lig med facisme” ?  : 

https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/live-se-billederne-stor-demonstration-i-koebenhavn-forloeber-roligt